• Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη αναφορά για την χρήση της αγκινάρας ως βοτάνο, ανέρχεται στον 4ο αιώνα π.Χ.
• Είναι γνωστό και ως Globe Artichoke και υπάγεται στην οικογένεια των φυτών Asteraceae στην οποία περιλαμβάνεται και το Milk Thistle (γαϊδουράγκαθο).
• Το φυτό αυτό διαθέτει μεγάλα άνθη πορφυρού και πράσινου χρώματος, ένα χαρακτηριστικό που το διαχωρίζει από το Jerusalem Artichoke, την βρώσιμη ποικιλία της φυτικής ρίζας.
Aναφορές σχετικά με την παραδοσιακή χρήση του βοτάνου, αφορούν στην βελτίωση της πέψης λιπαρών γευμάτων.
• Τα δραστικά συστατικά της αγκινάρας ανευρίσκονται στα φύλλα του φυτού.
• Το πιο σημαντικό δραστικό συστατικό είναι η χημική ουσία cynarin.
• Το Artichoke της Lamberts αποτελεί ένα υψηλής περιεκτικότητας εκχύλισμα αγκινάρας, τιτλοδοτημένο με 5% cynarin ώστε να αποδίδει εγγυημένα 16mg cynarin ανά ταμπλέτα.